Sant Joan

LA REVETLLA DE SANT JOAN. Diendres 23 de juny del 2005

En el moment que la classe obrera a desaparegut de la societat per aquesta haver-se aburgesat les nostres tradicions han decaigut com ho demostren els focs de la revetlla de Sant Joan en el moment de recollir la Flama del Canigó a la nostra ciutat (Olot) a aquests moments.
Havia estat una gran festa trenta anys endarrera quan tots els politics volien arribar al poder, llavors tots eren catalans, tots volien conservar les tradicions i per això, llur col·laboració era una bona propaganda formant part de grans caravanes de cotxes amb grans banderes per portar llur flama fins el Passeig d’en Blai amb audició de sardanes i no hi podia faltar cap barri de la ciutat a recollir-la perquè ells ja es preocupaven que no hi faltes.
Com també molts pobles de la comarca. Una vegada asseguts a la butaca el pressupost es va anar reduint fins a acabar en res, això vol dir que també la festa a acabat molt reduïda que si no fora per Omnium Cultual hauria desaparegut.
Del Firal va passar a la Font de l’Àngel, davant d’Omnium Cultural. Els primers anys hi havia força animació, però poc a poc amb el millor poder econòmic, poder fer festa el dissabte la major part de la classe treballadora, tenir una segona residència, les bones comunicacions, el cotxe i per tenir vacances les escoles, tot això a ajudat a la pèrdua de bona part de les nostres tradicions.
Amb trenta anys de diferència de la primera explicació donada, el món ha fet un canvi de 180 graus per això aquest any ha estat un dels més pobres, solament entre quatre o cinc barris eren a recollir la Flama del Canigó portada solament en caravana per tres o quatre cotxes gràcies a l’esforç del Centre Excursionista de la nostra ciutat.
La meva pregunta és si tindrà continuitat aquesta festa en els pròxims anys.


Per Esteve Pujolàs